KUNTAVAALIT 2025

Olen asunnut Oulussa 25 vuotta ja siitä on kehkeytynyt minulle tärkeä kotikaupunki. Haluan edistää kuntalaisten hyvinvointia seuraavin teemoin:

Elinvoima rakentuu uusista työpaikoista ja pystyvistä työntekijöistä

Nuoret ovat meidän tärkein pääoma tuleviin vuosiin. Oulun täytyy olla kunta, joka ottaa nuorten työelämään pääsyn tosissaan. Tässä työelämäkasvatus ja meidän aikuisten esimerkki ovat tärkeässä roolissa. Yrittäjyyden tuki täytyy olla helposti saatavilla ja kaupungin tulee tehdä vielä vahvemmin järjestöjen kanssa yhteistyötä vahvistaakseen pohjoisen Suomen yrittäjämyönteisimmän kaupungin leimaa. 

Meillä on olemassa ikäluokkia, jotka koronan takia menettivät kesätyökokemuksiaan ja edelleen huonon taloustilanteen takia nuoret eivät pääse kohtalaisestikaan kesätöihin. Nämä tärkeät opit työstä heikentävät työelämätaitojen muodostumista. 

Vuoden vaihteessa voimaantullut TE24- uudistus on tärkeä ja sen myötä siirryttiin vahvemmin työttömyyden hoidosta kohti työllisyyden edistämistä. Uudistuksen myötä työllisyyspalvelut siirtyivät valtiolta kunnille ja tulevat näin lähemmäs kuntalaisia. Oululla on vastuukuntana iso näytön paikka ja tämä me hoidetaan hienosti! Järjestöjen osaamisen hyödyntämisellä on iso merkitys tässä vaiheessa. 

Edullinen vapaa-ajan toiminta taklaa yksinäisyyttä -harrastamista tarvitsevat kaikki ikäluokat

Viime vuosina yksinäisyys on lisääntynyt. Erityisesti nuorille esimerkiksi korona-aika näyttää olleen yksinäisyyttä lisäävä tekijä. Sosiaalisia taitoja pääsee harjoittelemaan vain oikeissa tilanteissa. Harrastaessa harjoitetaan paljon erilaisia, hyvin arkisiakin taitoja. Lapsille harrastamisessa voidaan opettaa esimerkiksi sitoutumisen tärkeyttä. Oppiminen vaatii sitkeyttä ja kaikki ei tapahdukaan hetkessä.

Kulttuuria ei tule nähdä liian vaikeana tai tavoittamattomissa olevana asiana, vaan sen tulisi olla helppoa ja ihmisiä yhdistävää. Olemme ylpeästi vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki ja tuomme alueemme erityisyyttä ja perinteitä koko maailmalle tiedoksi! Hyvinvointia vahvistetaan kulttuurilla ja ilolla! 

Eri ikäpolvien keskinäinen kohtaaminen on tärkeää ja sitä täytyy kaupungin mahdollistaa. Tässä yhteisötilatoiminta on yhtenä tärkeänä toimena. Vapaaehtoistoiminnalla saadaan paljon hyvää aikaan ja Oulun kaupungilla on hyvä pöhinä vapaaehtoisuuden ja järjestötoiminnan suhteen- sitä tulee ylläpitää ja kehittää edelleen. Minusta ei tullut hiihtäjää, mutta olen ollut vapaaehtoisena monissa urheilutapahtumissa, koska tiedän sen olevan monelle muulle merkityksellistä.

Monet perheet ovat taloudellisesti puristuksissa tällä hetkellä harrastusten kanssa, kun rahat ei meinaa arjessa riittää. Erityinen huoli minulla on yhden vanhemman perheistä, jossa arki on monin tavoin mutkaisempaa. Jos verkostoja ei ole, tai ne ovat vähäisiä, myös vanhempien voimavarat ovat koetuksella. 

Kouluihin tarvitaan työrauha oppilaille ja opettajille

Sekä oppilaat että koulun henkilökunta tarvitsevat työskentelyynsä rauhan. Opetusryhmien koot eivät voi Oulussa enää kasvaa. Perusopetukseen liittyvät kysymykset ovat nyt pinnalla, sillä tänä vuonna Oulussa tehdään palveluverkkoselvitys. Oulun väkiluku kasvaa edelleen, mutta syntyvä ikäluokka on pienentynyt yli 25% viimeisen kymmenen vuoden aikana. Perusopetusikäisten lasten määrä vähenee vuoteen 2034 mennessä 3800 oppilaalla. Vaikka kaupungin taloudelliset edellytykset heikkenevät yleisen huonon taloustilanteen takia, koulutus ei saa kärsiä enempää. Koulussa tulee olla turvallista kaikilla osapuolilla. Kiusaamiseen ja syrjintään ei voida puuttua tarpeeksi tehokkaasti, jos aikuisten aika on liian kortilla. Tarvitaan lisäkäsiä opettajien tueksi.